Berget ger energi åt hemmen i skogen

Vid skogsbrynet till den mäktiga tallskogen utanför Alingsås står ett hypermodernt hus. Det må se ut som en vanlig lantlig idyll. Men bakom den vackra träfasaden i falu rödfärg döljer sig en noga kalkylerad och energioptimerad fastighet i modern toppklass.

Det är många som lockas till det lugna livet i det populära området Prästeryd. Så pass många att det blev ett högt söktryck på de 32 nyproducerade lägenheterna. Men det var mer än läget, och arkitekturen i modern klassisk stil, som skapade mervärde. Huset har nämligen ovanligt högt ställda energikrav.

- Då energikravet var hårt satt, motsvarande 56% av energihushållningskraven enligt Boverkets byggregler, var bergvärmepump ett väldigt bra alternativ för att få en energisnål anläggning. Redan i tidigt skede var bergvärmeanläggning inskriven i förfrågningsunderlaget, säger Felicia Kristiansson, projektledare på Trivebo.

Bygget började planeras i juli 2021 och redan två år senare var alla lägenheterna inflyttade och klara. Huset är ett bra exempel på att miljökrav och nytta för hushållen går hand i hand, menar Felicia.

- Vi i byggbranschen har ett stort ansvar i klimatomställningen. Med hjälp av att investera i hållbar energi kan vi påverka och minska klimatavtrycket – samtidigt som vi håller nere förbrukningen och de boendes kostnader i våra egna fastigheter.

Felicia fortsätter berätta att värmesystemet installerades av en Certified Climate Partner till Bosch, vilket gynnade projektet.

- Det känns tryggt att det är en expert som kan de ingående delarna som utfört installationen, som har koll på det som projekterats och följer upp hela vägen tills värmesystemet fungerar som det ska.

Ansvarig installatör var Cai Qvist, från VVS-företaget Rörify. För honom var det självklart att valet föll på bergvärmepumpen Bosch Compress 7000.

- Det är en väldigt robust och bra värmepump – och Bosch har ett fantastiskt support-team som kan svara på alla våra frågor. Om det skulle uppstå några problem. De hjälper oss med slutmålet att göra folk väldigt glada när de får hem sin elräkning. För det blir ofta rätt stor skillnad, konstaterar Cai.

Bosch Compress 7000 LW