Hållbar värme i -40°C med Bosch fastighetsvärmepumpar

Upprustningen av en tidigare bosättning för skogsarbetare i Tärendö har resulterat i en unik semesterort norr om polcirkeln – Arctic River Lodge. Två bergvärmepumpar från Bosch täcker byggnadens kompletta varmvatten- och värmebehov. Bosch värmesystem ger inte bara en mysig och behaglig atmosfär vid utomhustemperaturer så låga som minus 40 grader Celsius utan har också imponerat på ägaren när det gäller effektivitet och hållbarhet.

Is och snö möter mys och värme

Endast en enda smal landsväg, på vilken en isig vind virvlar upp snön, leder genom Lapplands barrskogar ända in i Tärendö, 80 kilometer norr om polcirkeln. Det bor inte mer än cirka 200 personer i den lilla byn i Norrbotten. Det snötäckta landskapet och den frusna Tärendöälven omges av en magisk tystnad. Bara några meter från flodstranden finns Arctic River Lodge, som byggdes 1960 som en bosättning för skogsarbetare. Idag är den tidigare bebyggelsen en unik semesterort. Under mottot "Explore the North" erbjuder Arctic River Lodge sina gäster möjligheten att uppleva lapplänningarnas ursprungliga livsstil i harmoni med naturen och utan att behöva avstå från bekvämligheterna hos en fyrstjärnig resort. Aktiviteter som erbjuds inkluderar slädturer med husky, titta på norrsken, isfiske och snöskovandringar. Efter sådana utflykter i isiga temperaturer återvänder gästerna gärna till komforten i sina rum och anläggningarna på Lodgen, där två bergvärmepumpar från Bosch möter de högsta kraven på energieffektivitet och miljöskydd. De förser hela byggnadskomplexet med värme och tappvarmvatten i ett område där vintertemperaturen sjunker så lågt som minus 40 grader Celsius.

En lösning i harmoni med naturen

”Folk som kommer hit vill koppla av. De vill njuta av tystnaden och uppleva den unika naturen”, säger Johan Väisänen, ägare till Arctic River Lodge. Han är född och uppvuxen i grannbyn Kangos och köpte fastigheten 2017 tillsammans med sin fru. Renoveringen tog cirka 18 månader. "När vi renoverade Lodge ville vi ge något tillbaka till naturen", säger 38-åringen. På en plats som Tärendö påverkas befolkningens liv mycket av närheten till naturen och människorna i den omgivande regionen. Det är därför Johan Väisänen och hans fru köper det mesta av byggmaterial, verktyg och mat från regionala leverantörer. När det gällde valet av värmesystem spelade miljöaspekten en lika viktig roll som den ekonomiska. ”Många gäster har svårt att tro att Lodgen värms upp helt ekologiskt. När vi förklarar att vi hämtar energin från jorden är detta en helt ny upplevelse för många semesterfirare från Europas storstäder, säger en entusiastisk Johan Väisänen. ”För oss är användningen av värmepumpar en kvalitetsfunktion. När vi förklarar principen för våra gäster blir de helt enkelt nöjda.”

"För oss är användningen av värmepumpar en kvalitetsfunktion. När vi förklarar principen för våra gäster blir de helt enkelt nöjda."

Renoverad till nytta för människan och naturen

I det gamla mörka källarrummet i Arctic River Lodge, vars väggar är nästan sex meter höga, luktar det starkt av träflis och smörjolja. En metalljätte slumrar tyst här. Det är ett vittnesbörd om det förflutna, eftersom den sovande kolossen är den gamla vedeldade anläggningen som användes för att värma upp bebyggelsens byggnader i nästan 47 år. På den tiden var skogen den resurs som energi togs ur. Men när Johan och hans fru undersökte anläggningen närmare och utvärderade dess framtida livskraft insåg de att den hellre borde placeras på museum både ur miljösynpunkt och ekonomisk synvinkel. – Det fanns inte bara risken att vi blev fullbokade och att anläggningen plötsligt skulle gå sönder och att hela värme- och varmvattensystemet i byggnaderna fryser väldigt snabbt. Att det hela tiden brann i källaren var också en permanent fara, minns Johan Väisänen om planeringsskedet av renoveringen. Spåren efter den senaste branden är fortfarande synliga på väggarna. Service och drift av den gamla vedeldningsanläggningen krävde mycket tid och kraft. Sedan renoveringen har denna tid reducerats till ett minimum, vilket innebär att Väisänens och deras team kan ägna all sin passion till sina gäster och att ge dem den bästa möjliga upplevelsen.

Den nya energikällan för Arctic River Lodge

Cirka tio meter från det historiska värmesystemet, några steg uppför trappan, är Arctic River Lodges nya energikälla installerad. Det nya värmesystemet från Bosch imponerar med sin enkla, futuristiska design. Två kaskadkopplade bergvärmepumpar från Bosch utgör kärnan i systemet. De förser hela bygget med varmvatten och värme och erbjuder sina gäster den mysighet och värme de längtar efter när de återvänder från sina utflykter i is och kyla. Två 48 kW-pumpar med vardera två scrollkompressorer, som aktiveras beroende på faktiska energibehov, levererar energin antingen rakt in i systemet eller till en av de två Bosch varmvattentankar, som var och en har en kapacitet på 750 liter. Tack vare mycket låga vibrationer och ljudnivåer på 52 respektive 54 decibel är systemet knappt hörbart i den arktiska tystnaden – och definitivt mycket tystare än sin rykande föregångare som brände stora mängder ved dag och natt. En prestandakoefficient på över 4,95 och en maximal framledningstemperatur på upp till 68 grader Celsius säkerställer hygienisk varmvattenkomfort. Eftersom värmegeneratorn använder bergvärme finns det varken rör som transporterar fossila bränslen eller rök- och underhållskrävande skorstenar.

Två kaskadkopplade bergvärmepumpar, Compress 7000 LW, från Bosch utgör kärnan i systemet. De förser hela byggnaden med varmvatten och värme.

Bygger på förtroende och expertis

Daniel Kuoppala är ägare till värmeteknikfirman som installerade systemet i Tärendö. Han har framgångsrikt använt Bosch-produkter i 20 år och installerar mer än 100 värmepumpar per år. Tillsammans med Petter Karlberg, försäljningschef för Bosch Sverige, räknade han ut att två Bosch Compress 7000 LW skulle vara det optimerade valet för grundvärmen vad gäller pris, energieffektivitet och hållbarhet på den planerade installationsplatsen, som kännetecknas av mycket låga utomhustemperaturer på vintern. Tack vare en förinstallerad pump för flytande vatten och växlingsventil gick installationen av bergvärmepumparna enkelt och snabbt. Det gick inte mer än tre och en halv månad från det att systemet beställdes till slutförandet av de tretton 230 meter djupa borrningarna och installationsarbetet. Två separata köldmediekretsar gör att de två värmepumparna kräver mycket lite underhåll. Om ett problem skulle uppstå informeras Daniel Kuoppala omedelbart, eftersom online-åtkomst tillåter honom att kontrollera systemets status och att på distans identifiera potentiella fel, som sedan snabbt kan lösas på plats. Vid mer omfattande underhållsarbeten eller fel på hela systemet kopplas en elektrisk nödförsörjning med en effekt på 100 kilowatt omedelbart på. Men den senare har hittills aldrig behövts och visar en förbrukning på noll kilowattimmar på sin display. – Vi har blivit väldigt avslappnade när det gäller värmetekniken. Bosch och Daniel tar hand om resten, vilket helt enkelt är fantastiskt”, säger en mycket nöjd Johan Väisänen.

Mycket effektiv när som helst på året

”Oavsett om det är sommar eller vinter – systemet har sin höga effektivitet tack vare att det fungerar i enlighet med faktiska krav. Beroende på årstid behövs bara en enda kompressor”, betonar Daniel Kuoppala, som installerade systemet. "Det är bara på vintern, när det krävs mer värmeprestanda och temperaturen sjunker under sju grader Celsius som värmepumpen automatiskt slår på den andra kompressorn." Detta gör att uppvärmningskostnaderna kan sänkas med 50 till 80 procent. Daniel Kuoppala låter sitt tränade öga vandra över systemets energirapport och noterar: "Förra årets besparingar uppgick till 248 000 kilowattimmar, medan förbrukningen totalt uppgick till 48 000 kilowattimmar." Han förklarar: "Ju lägre utetemperatur, desto högre måste energibehov och framledningstemperaturen vara. Värmepumpen kommer dock fortfarande att arbeta med samma temperatur som kommer från borrhålet med cirka fyra grader året runt så effektiviteten i systemet hålls mycket hög.” Petter Karlberg från Bosch tillägger: "Denna kvalitetsfunktion är en stor fördel i en region där temperaturen sjunker till minus 40 grader Celsius." I ett sådant väder är bergvärmepumpar den bästa och mest pålitliga energikällan. Avkastningen på investeringen är anmärkningsvärd. "I vår ursprungliga beräkning förväntade vi oss att systemet skulle löna sig inom 12 till 13 år. Nu tittar vi på tio år”, säger ägaren med ett glatt leende. Eftersom Arctic River Lodge har en total storlek på 7000 kvadratmeter och systemet behöver täcka mycket höga energibehov under den långa kylperioden från oktober till maj kommer det att löna sig mycket snabbt. "För varje krona du har investerat får du fem kronor tillbaka", säger Bosch försäljningschef Karlberg.