Värme i Sameland

Jämfört med övriga Sverige kostar det mer att ha varmt och skönt i huset i Norrland – sett till antalet förbrukade kilowattimmar. Eldar du dessutom med pellets kostar det inte bara mer pengar, här spelar också tidsaspekten som det tar att fylla på pannan en stor roll. Hade Mikael Kuhmunen i Forshällan utanför Jokkmokk kunnat förutse alla fördelar med att gå från pellets till värmepump, hade han gjort det för länge sedan. Nu sparar han 27 000 kr per år.

Långt upp i de norrländska skogarna, i höjd med norra polcirkeln, hittar vi den samiska familjen Kuhmunen. I byn Forshälla utanför Jokkmokk bor Mikael med sin fru och deras tre barn. Mikael arbetar som renskötare. En dålig dag med renarna är bättre än en bra dag någon annanstans säger Mikael.

Ett liv som renskötare innebär mycket tid hemifrån. Då är det fördelaktigt med ett självgående värmesystem i hushållet. Eldande med pelletspanna krävde mycket arbete och fungerade dessutom dåligt vid låga temperaturer. Därför valde Mikael att installera en värmepump.

- Livet som renskötare är inte bara en inkomst och ett sätt att försörja oss på. För mig och min familj är renskötsel ett kulturarv, en identitet för de människor vi är. Och när jag är ute på fjället tillsammans med våra renar så vill jag kunna fokusera på mitt arbete med djuren och inte behöva fundera på om familjen har det varmt och skönt där hemma.

Sommaren må vara ljus dygnet runt, men det är inte för den tiden av året som vi valde att satsa på en vattenburen värmepump för ett par år sedan. Det är när kvicksilvret kryper ner under minus 30-strecket som du verkligen vill vara bergsäker på att det kommer vara fortsatt varmt i rummen och att varmvattnet kommer när du vrider på kranen. Det är i sådana lägen som du vill känna tryggheten i en säker värmekälla som fyller husets alla kvadratmetrar med värme.

- Att byta ut vår gamla pelletspanna mot en värmepump från Bosch är förmodligen den bästa investeringen som vi har gjort. Visst, det kostade en slant att installera den, men med tanke på att hushållets driftkostnad och strömförbrukning har sänkts avsevärt, så är själva investeringen betald på knappt fem år. Därefter kommer vi att gå plus. Hur ofta kan man säga det när det handlar om att värma upp ett hus?

Ved och pellets i alla ära, men det går inte att jämföra med det värmesystem som vi har i vårt hus sedan ett par år tillbaka. Med facit i hand skulle vi ha satt in en värmepump i huset direkt, men som sagt, man ska inte skämmas för att vara efterklok. Tvärtom.