Hampus bad vännen om råd med nya värmepumpen

En dag blev golvet hemma hos familjen Sjögar varmare än vanligt. Hela 70 grader varmt vatten skickades ut i golvslingorna och familjen förstod snabbt att något var på tok med den gamla frånluftsvärmepumpen. En vän som är VVS-tekniker och arbetar med värmepumpar kom snabbt till räddning med en ny generations frånluftsvärmepump, med fräschare inomhusluft och jämnare värme.

– Som elektriker har jag koll på det där med el, men värmepumpar kan jag ingenting om. När den gamla frånluftsvärmepumpen gick sönder kontaktade jag min kompis för att få lite bättre koll på vad det är jag köper, förklarar Hampus.

Angelica och Hampus Sjögar och de två barnen bor i en 1,5-plansvilla i Järna, strax utanför Södertälje. Familjen flyttade in 2013, men den gamla frånluftspumpen hade stått i huset sedan det byggdes 2001.

– Frånluftspumpen är kopplad till golvvärme på nedre våning och radiatorer på övre plan. Pumpen fungerade prickfritt för oss i flera år, men en dag i oktober 2018 började den plötsligt ösa ut värme. Vi upptäckte det genom att golvet blev väldigt varmt. En tekniker var snabbt på plats och kunde konstatera att pumpen larmade om att ett kretskort var trasigt. Ett vanligt fel på en så pass gammal pump.

Hela 70 grader varmvatten skickades ut i golvslingorna. Det var egentligen ingen fara för golvet, men plaströren kan mjukna av värmen efter ett tag. Det ökar risken för läckage, berättade teknikern.

Teknikern föreslog en ny frånluftsvärmepump från samma tillverkare, men Hampus och Angelica ville först göra lite efterforskningar innan de tog sitt beslut. Hampus vände sig till en kompis som arbetar som VVS-tekniker. Vännen rekommenderade en ny generations frånluftsvärmepump från Bosch.

– Teknikerns rekommendation var det säkert inget fel på, men jag kände att det är ganska mycket pengar inblandade och jag ville skaffa mig lite bättre koll på egen hand först. Man känner sig extra trygg när det är en vän som rekommenderar något, det är väl så de flesta fungerar. Han kunde också lösa bytet väldigt snabbt. Vi fick hem en offert och sen föll valet på honom.

Vännen visade familjen hur de skulle hantera gamla värmepumpen tills dess att utbytet var genomfört. Efter att ha stängt av pumpen fick familjen vänta en liten stund innan de kunde duscha, så att varmvattnet fick tid på sig att svalna.

Familjens nya värmepump kom ut på marknaden under hösten 2018 och är en helt ny generation frånluftsvärmepump.

– Både jag och Angelica tycker att den ger jämnare värme. Förut var det varmt ena stunden för att snabbt bli alldeles för kallt. Så är det inte längre. Den nya pumpen ger också bättre luftkvalitet här hemma. Men det kanske inte är så konstigt, det är ju en helt ny frånluftsvärmepump.

Produktvalet:

Bosch Compress 3000 EW, som idag har ersatts med den uppdaterade versionen Bosch Compress 3800i EW.