Huset i skogen som värms upp med hjälp av naturen

Veli-Matti Heikkinen är entreprenören som bestämde sig för att uppfylla drömmen om ett liv nära naturen. När fem av familjens sex barn flyttat ut kände han och frun Elina att läget var rätt. De bestämde sig för att bygga ett lite mindre hus med stora glaspartier – mitt i Mockfjärds skogar utanför Leksand. Och när bygget väl drog igång var kraven lika stora som deras framtida fönster. Huset skulle både vara underhållsfritt och värmas upp på ett hållbart sätt. Med låga energikostnader.

- Vårt tidigare hus ligger några mil härifrån. Nu när vi bygger helt nytt är tanken att vi ska bo mindre, men framförallt att vi ska komma närmare naturen. Eller snarare hamna mitt i den. Med de stora fönsterytorna får vi liksom in naturen inomhus. Därför känns det extra bra att vi bygger ett hus som är modernt och som får sin värme hållbart med tanke på klimatet.

Varenda lösning i det nya huset måste leva upp till kravet att de ska vara hållbara i längden. Veli-Matti beskriver känslomässigt att tomten är en så pass speciell plats att han aldrig kommer vilja flytta igen. Huset får totalt tre huskroppar som ska värmas upp – så det behövs ett system som på sikt även blir gynnsamt ekonomiskt.

- Anledningen att vi valde en bergvärmepump är att vi ville ha en lösning med så lite underhåll som möjligt. Men det känns också bra att det är ett av de bästa alternativen för klimatet. Vi ville ha en värmepump som fungerar och vi kände att Bosch som varumärke borgar för trygghet. Dels att vi får en pump som fungerar och om något skulle hända har vi ett företag i ryggen som vi kan lita på. Det kändes jätteviktigt att ha den här helheten, berättar Veli-Matti.

I ett noggrant husbygge krävs grundlig research. Kanske beror det på att Veli-Matti är en tävlingsinriktad entreprenör som han föll för vår bästa produkt. Eller kanske är det för att det känns extra viktigt att ha stabilt varmvatten och värme mitt i skogen när det är som kallast. Eller kanske bara för att han återkommer till att familjen vill slippa bekymra sig i det nya huset – det ska bara fungera.

- Förväntningarna på pumpen och på hela anläggningen är att vi får en lösning som håller för oss på lång sikt, hållbarhetsmässigt, men också för oss själva. Det här ett hus som vi ska bo i resten av livet har vi tänkt.

Produktvalet:

Bergvärmepump Bosch Compress 7800i LWM