Med energioptimering som drivkraft

Håkan Carlsson är auktoriserad installatör och certifierad Bosch Climate Partner. Han har varit i branschen länge och sett och gjort det mesta inom energiinstallation. Eller, Håkan har faktiskt tagit det ett steg längre…

- Jag är besatt av att energioptimera. Så fort jag kommer till ett nytt ställe, oavsett var eller hur stort eller litet, går hjärnan igång. Vad finns det för teknik här? Vilka lösningar har man använt? Hur skulle man kunna göra ytterligare energisparande åtgärder?, säger Håkan med ett skratt.

Därtill drivs Håkan av en uppfinnares lust att utveckla helt nya lösningar utan att begränsas av dagens tillgängliga produkter eller teknik. Han söker ständigt dessa förbättringar och optimeringar, och att hitta svaren på morgondagens frågor.

- Jag har alltid ett anteckningsblock vid min säng för säkerhets skull. Om idéerna kommer till mig under natten vill jag inte missa dem, konstaterar Håkan.

Ett av Håkans projekt är det hus han byggt på Tjörn. Givetvis har energioptimeringar stått i fokus med bland annat en egenkonstruerad lösning för återvinning av energi som förs vidare till bergvärmepumpen från Bosch.

- Nu får pumpen all den energi som annars skulle gått till spillo och vattnet på den kalla sidan använder jag för kyla, förklarar Håkan.

På hustaket finns en solcellsanläggning som ska försörja värmepumpen, och till det har han byggt upp ett batterilager. Men eftersom Håkan vill göra allt regelmässigt tog han först kontakt med Räddningstjänsten.

- Det fanns inga regler för hur man ska installera batterilagret, bara rekommendationer. Men det nöjde jag mig inte med så jag bjöd hem representanter från närliggande kommuners Räddningstjänst som fick titta på min lösning. Det ledde sedan till grunden för det nya regelverk som togs fram för sådana här installationer.

Med solcellstaket, bergvärmepumpen från Bosch och batterilagret på plats är nu nästa steg att bygga ihop resten av husets energisystem, inklusive laddningsstationen för elbilen som står i garaget.

- För att toppa det ytterligare har vi kopplat till ett vindkraftverk för att komma helt off grid. Vår generation och generationen innan oss har gjort ett stort klimatavtryck, och därför brinner jag för att hitta bra energieffektiva lösningar för framtiden. Vi skapar inte framtiden, vi lever i den.

Håkan har en mångårig relation med Bosch och berättar att han har ett väldigt gott samarbete med hela organisationen. Han gillar företagets produkter och tekniken bakom. Det passar hans filosofi att kunna förenkla och optimera processer.

- Jag kommer fortsätta vårt samarbete och vill gärna göra fler utvecklingsprojekt ihop. Bosch teknik för värmepumparna möjliggör en bättre ekonomi för kunderna och det, tillsammans med de tekniska möjligheterna, är en av de största anledningarna att jag är en Bosch Climate Partner.

Produktvalet:

Bergvärmepump Bosch Compress 7800i LWM.