Värmepumparna som värmer Skansen-Akvariet

Det är viktigt för alla att ha behaglig värme och frisk luft i hemmet. Men exotiska djur från världens alla hörn ställer ännu högre krav på inomhusklimatet än vi andra. Därför använder Skansen-Akvariet sedan många år Bosch Värmepumpar i hela sin anläggning. De senaste som installerades var luft/luftvärmepumpar av typen Bosch Climate 8100i. Först och främst ger pumparna möjlighet att på ett stabilt och exakt sätt kunna kalibrera värmen – efter varje djurarts behov. Dessutom är det en energieffektiv lösning, som sparat mycket pengar åt den stora anläggningen under kalla vintrar och varma somrar.

- Här sitter vi inne hos lemurerna. De är vegetarianer, ser de en liten gräshoppa så blir livrädda. Det är väldigt viktigt att vi har väldigt väl fungerande teknik när det gäller klimatet här inne och just Bosch pumpar fungerar ju. De har vi haft på prov här ett bra tag innan vi bestämde oss. Det var fullständigt tveklöst att det var det bästa vi kunde ha för vårt klimat här inne, säger Jonas Wahlström.

Det är inte bara generationer av djurfamiljer som uppfostrats inne på Skansen-Akvariet, utan även Jonas Wahlströms dotter Ana. Redan som litet barn fick hon lära sig om hur det berömda akvariet drivs från insidan. Sedan ett par år har hon tagit över som VD och gjort ett stort arbete tillsammans med Bosch för att energieffektivisera verksamheten, och optimera förhållandena för djuren.

- Det är jätteviktigt för aporna att ha rätt fuktighet och rätt värme. Om man inte har det så får man direkt problem med pälsarna och huden, säger Ana Wahlström.

Att ta hand om djur är ett arbete som inte slutar efter kontorstider – utan pågår dygnet runt 365 dagar om året. Därför har en utökad digitalisering för styrningen av inomhusklimatet varit en prioritet för medarbetarna.

Bo Jonsson, som är en av de mest erfarna djurskötarna på Skansen-Akvariet, berättar om hur Bosch HomeCom Easy-appen hjälper honom att ta hand om djurens hälsa i den dagliga verksamheten.

- De här pumparna som vi har här nu, de har ju jag i min app. Så jag kan alltid ha koll på vad som händer i systemet. Jag kan öka temperaturerna om jag känner att jag behöver det, jag kan sänka om jag behöver och jag kan stänga av den enkelt när jag håller på och gör ren den och liknande. Så att de är väldigt lätthanterliga för oss.

Fiskar och krokodiler får sitt varmvatten genom den stabila bergvärmepumpen Bosch Compress 6000 LWM, som även förser övriga lokalen med värme.

Produktvalet

Bergvärmepump Bosch Compress 6000 LWM
Luft/luftvärmepumpar Bosch Climate 8100i