70-talsstugan som blev en modern villa

Efter att ha levt lägenhetslivet var det dags för Joel och Sandra att ta nästa steg och bli husägare. Valet landade på Sandras uppväxtort Veberöd. Att bo i byn vid Romeleåsens fot, två mil öster om Lund, innebär lantliv, vacker natur och bekvämt avstånd till stadspuls. Här hittade paret en sommarstuga på 90 kvadrat från tidigt 70-tal och efter sju år i Joels och Sandras vård är den gamla stugan förvandlad till något helt annat.

Totalrenovering och tillbyggnad
Idag är det inte mycket som skvallrar om att parets hus en gång var en sommarstuga. Det som var tre rum och kök med direktverkande el är idag 180 tillbyggda och nyrenoverade kvadrat med moderna och sobra färger och materialval, både inne och ute.

Den direktverkande elen är ett minne blott. Nu finns istället golvvärme, luft/vattenvärmepumpen som både levererar värme och varmvatten, luft/luftvärmepump som ger extra värme och kyla, och varmvattenberedaren som tillsammans med värmepumpen mer än väl fyller parets varmvattenbehov. Allt toppat med ett smart ventilationssystem.

- När vi flyttade in fanns bara direktverkande el och en gammal varmvattenberedare. Det gick bra ett tag, men när vi byggde till behövdes förstås en bättre lösning.

Experten valde Bosch
När man skulle välja uppvärmningssystem inför renoveringen och tillbyggnaden föll valet på Bosch. Joel är VVS:are och umgås därför med värmepumpar i princip varje dag. Han menar att valet i slutändan var lätt. Så pass lätt att huset numera bara innehåller installationer från Bosch.

- Vi valde Bosch genomgående eftersom jag vet att grejerna håller bra kvalitet, de går att lita på länge och funkar i alla väder. Bosch är också en välkänd tillverkare som varit med länge utan att tappa farten. Skulle något hända så är det skönt att bara ha ett samtal att ringa.

Den gamla sommarstugan hade ingen ventilation och därmed dålig luft. Under renoveringen installerade man ventilationslösningen Vent 2000 D, som inneburit en stor förbättring av luftkvaliteten. Ventilationen jobbar i par, där ena donet släpper in luft medan det andra släpper ut. I varje enhet finns en värmeväxlare som återvinner varmluften och bidrar till ett skönare inomhusklimat och en lägre energiförbrukning. Ventilationen tar även bort fukt från uteluften och renar luften från pollen och föroreningar.

- Värmen och ventilationen styr vi enkelt från en panel där vardagsrummet möter hallen. Värmepumpen kan även styras från telefonen via app.

Det brukar sägas att man som husägare aldrig är riktigt sysslolös. Även om fritiden gärna spenderas i löparspåret och på cykelsadeln så tar huset mycket tid. Ett kärt besvär i allt väsentligt. Som så ofta när det gäller renovering finns det alltid småsaker kvar att göra. Nästa del i projektet är sätta upp den sista delen av panelen. I framtiden hägrar en pool som kommer pryda trädgården och förstås inbjuda till både morgondopp och poolpartyn. Tanken är här att luft/vattenvärmepumpen även ska värma poolvattnet. Och i det lilla planeras det för inköp av en espressomaskin till det nya köket. En snygg detalj och en nödvändighet för morgonrutinen.

Produktvalen:

Luft/vattenvärmepump Bosch Compress 7000i AW
Luft/luftvärmepump idag ersatt med Bosch Climate
Varmvattenberedare Bosch Tronic 4500
Ventilationssystem Bosch Vent 2000 D