Värmepumpsbytet blev en okomplicerad affär

I hela tjugo år höll Berndt Johanssons gamla frånluftsvärmepump jämna steg med familjens värmebehov. Men varje saga har ett slut, så även den om frånluftsvärmepumpen. Ett läckande rör fick Berndt att ta kontakt med grannarna. Vem vänder man sig till för ett utbyte?

– Vår frånluftsvärmepump följde med när vi byggde huset år 1997. Jag är inte speciellt teknikintresserad av mig när det gäller värmelösningar, utan vill mest ha något som fungerar, säger Berndt.

Och fungerat har Berndt och familjens gamla frånluftsvärmepump verkligen gjort. I mer än tjugo år har frånluftsvärmepumpen levererat värme och varmvatten till husets värmelösning, med vattenburen värme och radiatorer.

– Under hösten 2018 märkte jag att pumpen började tveka lite grann. Det var ett läckage i något av rören, så jag förstod att något var på tok. Jag visste bara inte vad.

Berndt gick över till grannarna för ett samtal. De hade nyligen bytt värmelösning och Berndt ville höra sig för om de hade några tips på vart man kunde vända sig.

– Grannarna tipsade om en lokal aktör här i Åkersberga, Mats Lefrell på MPL Värmepumpspartner. Han hade gjort ett likadant utbyte i deras hus, frånluftsvärmepump mot frånluftsvärmepump, och de var nöjda med jobbet han gjorde. Så jag kontaktade Mats och vi planerade in ett besök hos mig redan dagen efter.

På plats kunde Mats snabbt konstatera att pumpen läckte. Att byta ut det läckande röret skulle visserligen bli billigare än att byta ut hela pumpen, men å andra sidan hade frånluftspumpen redan tjugo år på nacken, vilket är en ungefärlig livslängd för en frånluftsvärmepump. Så även om Berndt skulle bekosta ett nytt rör fanns det alltid en risk att fler komponenter snart skulle gå sönder.

– Det var egentligen inget att fundera över eftersom frånluftsvärmepumpen var så pass gammal. Mats visade också ett temperaturvärde som skulle ligga på 15 grader men nu låg på 3 grader. Idag minns jag inte exakt vad det var, men jag förstod ju att pumpen sjöng på sista versen. Och någon annan värmelösning var det heller inte tal om eftersom vi ville ha ett så enkelt utbyte som möjligt. Frånuftsvärmepumpen kostar ju relativt lite i sammanhanget.

Den 1 oktober hade Berndt ringt det första samtalet till Mats på MPL Värmepumpsservice. Den 30 oktober var den nya frånluftsvärmepumpen installerad och klar.

– Värme och varmvatten kom igång direkt och har fungerat sedan dess. Mats rensade även ventilationskanalerna, något som vi själva inte har gjort på många år. Vi är mycket nöjda och jag skulle sammanfatta alltihop som en okomplicerad affär.

Produktvalet:

Bosch Compress 3000 EW, idag ersatt med Bosch Compress 3800i EW.