Stig sparar pengar medan han kopplar av

När Stig Jern installerade ny luft/luftvärmepump hemma i villan tog det inte lång tid förrän värmepumpen började betala av sig. Faktiskt så pass mycket att Stig bestämde sig för att installera ännu en luftvärmepump – den här gången i sommarstugan.

För Stig Jern och hustrun Eva har sommarstugan i Säffle numera blivit en året-runt-stuga. De bor fortfarande kvar i villan i Deje, strax norr om Karlstad, men så fort de får tid över tar de bilen söderut till stugan för lite avkoppling. Men att värma upp en stuga med eldriven värmelösning kostar pengar, särskilt under vinterhalvåret.

– Den eldrivna värmelösningen har visserligen fungerat bra, men på senare år har det blivit alltmer kostsamt. Men faktum är att vi inte funderade på en ny värmelösning i stugan förrän vi bytte värmelösning hemma i villan, berättar Stig.

Stig och Eva tog först kontakt med installatören Hans Törnberg när de skulle byta värmelösning hemma i villan i Deje. Hans rekommenderade en luft/luftvärmepump till paret.

– Luft/luftvärmepumpen i villan började snabbt betala av sig. Jag tror att elkostnaden sjönk med 3.000 kronor under det första året. Det var då som jag och Eva började prata om att installera en pump även i sommarstugan, och vi kände oss trygga med Hans Törnberg så vi slog honom en signal igen.

Stig och Evas sommarstuga i Säffle är på 84 kvadratmeter. Hans Törnberg besökte stugan för att mäta och dimensionera fram rätt luft/luftvärmepump för paret.

– Det viktigaste för mig och Eva är bra driftekonomi och funktionen för underhålls-värme. Med tanke på att vi är i fritidshuset så fort vi är lediga låter vi värmepumpen hela tiden stå på 20° C underhållsvärme. Vi har också ställt in så att pumpen sänker temperaturen med två grader på nätterna, eftersom vi sover bättre när det är lite svalare i rummet. Allting sköter sig själv och pumpen känns enkel att sköta och ställa in.

Luft/luftvärmepumpen har också en funktion för kyla, något som Stig och Eva använder sommartid i villan för att svalka huset under varma dagar.

– Vi är nöjda med våra luft/luftvärmepumpar och de räcker gott åt både villan och sommarstugan. Jag funderade ett tag på bergvärme, mycket tack vare att min son borrat hemma i trädgården och lyckades sänka sin förbrukning från 60.000 kilowatt till 20.000 kilowatt per år med sin bergvärmepump. Men jag och Eva har inte samma effektförbrukning eller förutsättningar varken i villan eller stugan, så vi hade aldrig lyckats spara ihop så pass mycket. Vi är nöjda med vår lösning!

Produktvalet:

Bosch Compress AA, idag ersatt med Bosch Climate.