Värme i varje vrå

År 2006 tog Lena och Claes Kannesten beslutet att byta ut direktverkande el mot luftvärmepump. Den nya lösningen har sparat dem mellan 7 000 och 10 000 kronor per år och håller villan varm i varenda vrå.

Lena och Claes Kannestens villa är byggd för att värmas upp med direktverkande el. Men redan 2006 kände paret att den typen av uppvärmningslösning blev alldeles för kostsam.

– Det är ju tretton år sedan nu, men vad jag minns var vi ute efter en alternativ lösning till direktverkande el, som kunde hjälpa oss att spara lite pengar. Vi ville sänka uppvärmningskostnaderna, berättar Claes.

Villan ligger i Åmål och är ett suterränghus på 170 kvadratmeter. Barnen är utflugna för längesedan.

– Huset är egentligen för stort för oss, men vi trivs bra här. Det är byggt för att värmas upp med direktverkande el, så vi har aldrig haft någon värmepanna. Det har varit vanliga radiatorer, eller element, samt en varmvattenberedare som nog har 40 år på nacken nu. Just varmvattenberedaren är väl inte direkt ekonomisk, men vi har sagt att den får bytas ut när den klappar ihop.

Luft/luftvärmepumpen, eller luftvärmepumpen som den också kallas, är däremot betydligt mer ekonomisk. I alla fall om man får tro Claes statistik.

– Jag tycker det är kul att föra statistik och har gjort det i många år här hemma. År 2005 förbrukade vi 27 800 kilowattimmar med direktverkande el. Sen satte vi in vår första luft/luftvärmepump år 2006 och då visar mina siffror mellan 18 000 till 19 000 förbrukade kilowattimmar per år. En minskning med nästan tiotusen kilowattimmar under vissa år, vilket såklart är trevliga siffror att notera.

Under våren 2016 började den äldre luft/luftvärmepumpen visa tecken på att vara för gammal.

– Det kom lite annorlunda ljud från pumpen, den började liksom ”knacka” och fungerade inte riktigt bra. Vad vi förstod är tio år en ganska normal livslängd för just en luft/luftvärmepump så Lena tog kontakt med installatören. Vi gjorde inte några större efterforskningar utan vände oss till samma firma som vid första installationstillfället eftersom vi känner oss trygga med dem.

Installationen gick smärtfritt. I maj monterades den nya luft/luftvärmepumpen på samma ställe som den äldre pumpen tidigare suttit monterad.

– Pumpen sitter egentligen mellan två våningar, kan man säga. Här i vårt hus är trappan dragen längs med ytterväggen, så den sitter monterad mitt i trappan och är riktad så att värmen först sprids nedåt, för att sedan stiga av sig själv och spridas runtom i huset. Radiatorerna är aldrig påslagna utan aktiveras först när utetemperaturen är nere på flera minusgrader. Vi hade –15 grader en kall vinterdag här för ett tag sen, och då aktiverades ju elementen. Men annars är det pumpen som sköter värmen och varje vrå i huset är varm.

Under varma sommardagar kan man växla läge på luft/luftvärmepumpen och ställa in den på att kyla huset. Ett effektivt sätt att svalka ett sommarvarmt sovrum.

– Ja, vi känner till det där och vi provar kylfunktionen någon enstaka gång varje sommar. Men vi har inte så ont av värme och tycker egentligen inte att vi behöver det. Det bästa med den nya pumpen är att den är så tyst!

– Däremot finns det ett annat tips som jag vill skicka med, och det är att hålla koll på kondensvattnet. Vid vissa väderlekar kan det snabbt bildas kondensvatten under utomhusdelen, och det vill man inte ha rinnandes längs husgrunden. Jag och installatören fixade ett litet tråg som samlar upp vattnet. Tråget är sedan kopplat till ett kärl som jag kan tömma, eller leda vidare vattnet via en slang bort till stupröret.

Produktvalet:

Bosch Compress AA, idag ersatt med Bosch Climate.