Support
Behöver din värmepump felsökas eller om du söker service ska du kontakta ett av våra ombud. Om din värmepump fortfarande omfattas av garantin på 6 år ska du i första hand kontakta den du har köpt värmepumpen av.
Behöver din värmepump felsökas eller om du söker service ska du kontakta ett av våra ombud. Om din värmepump fortfarande omfattas av garantin på 6 år ska du i första hand kontakta den du har köpt värmepumpen av.
Filtrera antingen på område eller på nyckelord (exempelvis värmepumpens namn, garanti, service etc.).
Ingenting hittades med din filtrering. Testa ett annat nyckelord.
Detta hittades med din filtrering:
Om du har frågor rörande appar, anslutning och uppkoppling - vänligen gå till bosch-homecomfort.se/uppkoppling så att du hittar rätt svar till rätt värmepump och app.
Ja, det kan bli en hel del kondensvatten. Det som styr hur mycket kondens som bildas är den aktuella luftfuktigheten och utetemperaturen. Upp till 15 - 25 liter per dygn.
Larmar din värmepump kan det i vissa fall vara någonting du kan åtgärda själv, men även något som kräver att ett serviceombud kommer hem och felsöker. Rådgör med närmaste serviceombud som antingen vägleder dig eller bokar en tid för hembesök. Inträffar detta under garantitiden kontaktar du din återförsäljare.
Letar du svar på vad en larmkod betyder har vi vanliga larmkoder för vissa modeller här.
Partikelfilter bör rengöras 2-3 gånger de första veckorna efter installation. Därefter bör du rengöra det några gånger om året. Se gärna våra skötselrådsfilmer på hur du gör.
Termostaterna bör alltid stå fullt öppna. Skulle man vilja sänka en aning i ett specifikt rum, tex i sovrummet där man vill ha lite svalare går det bra. Värmen regleras i stället till en behaglig inomhustemperatur med värmekurvan för bästa driftsekonomi. Detta görs direkt i värmepumpen. Självklart kan även din installatör demonstrera detta för dig.
Att ansluta en pool till din luft/vatten-värmepump är möjligt i de flesta fall. En återförsäljare hjälper dig gärna med dina frågor om installation/beräkning av pool.
Avståndet mellan inomhusenheten och utomhusenheten beror på storleken på värmepumpen, dimensioneringen mellan enheterna samt hur många böjar det blir på rördragningen.
Det ska finnas en golvbrunn i det rum som man placerar sin värmepump. Finns det ett annat värmesystem sen tidigare brukar det vara i det rummet som värmepumpen också hamnar efter eventuell bortforsling av det gamla. Vi rekommenderar att man inte placerar sin värmepump mot en vägg som gränsar mot t.ex. ett sovrum.
Har du gjort enligt de anvisningar som står i användarhandledningen men den isar igen trots det, så kan det bero på ett fel vilket kontakt med serviceombud rekommenderas. I övrigt så påverkar givetvis extrem väderlek och uppställningsplats samt avståndet mellan marken och utedelen. Se gärna våra skötselrådsfilmer som demonstrerar hur du håller utedelen i fint skick.
Det beror på hur gammal din värmepump är och vilken modell du har. Vissa modeller är förberedda för appstyrning och andra kräver att du köper till ett tillbehör. Beroende på värmepumpsmodell är det Bosch HomeCom Easy eller Bosch EasyRemote som du ska använda. Du kan läsa mer samt vilka modeller som går till vilken app här.
Arbetstemperaturen kan i viss mån påverka kompressorns livslängd negativt, särskilt vid låga utomhustemperaturer. Den största faktorn som avgör livslängden är antalet start och stopp som kompressorn utsätts för.
Det beror på vilken modell du väljer, men de är utrustade med elpatron i storlekar upp till 15 kW. Vilken storlek på utedel du väljer avgör även vilken storlek på elpatron din innedel kommer vara utrustad med. Gällande nybyggnation är det BBR-kraven (boverkets byggregler) som styr vilken effekt du får ha på elpatronen.
Nej det går inte, endast värme.
Det finns några olika anledningar till att använda volymtank:
Absolut! - Det är inga problem. Kontakta din närmsta installatör så gör de ett hembesök för att dimensionera en värmepump efter just ditt värmesystem och husets förutsättningar.
Rumsgivaren påverkar värmekurvans börvärde för att kunna upprätthålla rätt inställd rumstemperatur. Alltså att installera en rumsgivare gör det lättare att få den temperatur inomhus som du önskar. Det kan dock vara lite klurigt att hitta rätt placering för att få en så rättvis mätning som möjligt, men det är självklart något som en installatör hjälper dig med. Om du vill använda dig av fjärrstyrning är rumsgivare ett krav för att det ska fungera fullt ut.
Glykol skulle påverka verkningsgraden negativt, sedan så är det alltid cirkulation på värmevattnet till utedelen när värmedrift råder. I de fall det finns frysrisk t.ex. om man ofta har strömavbrott kan man ha en Progpylenglycolinblandning på 15 till 20%. Dock minskas verkningsgraden då med c.a. 5%. Rådgör gärna med din närmaste installatör om det är aktuellt för dig.
Om detta sker så beror det förmodligen på ett s.k. envelopestopp som är en skyddsfunktion för kompressorn vid för hög hetgastemperatur vid låga utetemperaturer. Antingen har man för hög värmekurva inställd eller så är varmvattentemperaturen för högt ställd. Kontakta gärna din installatör om du har fler frågor kring detta eller behöver hjälp med justering.
Vid dimensionering av en värmepump bygger det såklart på att kompressorn ska klara så mycket som den kan av effektbehovet själv. Men elpatronen behövs för varmvattendrift, varmvattenspets samt som en säkerhet vid t.ex. larmdrift eller vid för kall utomhustemperatur.
Ja, det är i regel inga som helst problem.
Kompletterar du din anläggning med en innegivare så kommer det förmodligen att bli så. Innegivaren kommer att skicka en signal till regleren för din värmepump och tala om att nu är det varmt i rummet och att det inte behövs mer värme. Hur mycket mindre el det blir är givetvis svårt att säga då det har att göra med hur mycket ni eldar.
Har du gjort enligt de anvisningar som står i användarhandledningen men den isar igen trots det, så kan det bero på ett fel vilket kontakt med serviceombud rekommenderas. I övrigt så påverkar givetvis extrem väderlek och uppställningsplats samt avståndet mellan marken och utedelen. Se gärna våra skötselrådsfilmer som demonstrerar hur du håller utedelen i fint skick.
Det mest effektiva du kan göra för att minska din energiförbrukning är att sänka innetemperaturen.
Du minskar energiförbrukningen för varje grad som du sänker temperaturen. Under vinterhalvåret sparar du ungefär 5% av elen som används till uppvärmning för varje grad som du sänker.
Kontrollera så att inomhusenheten är rengjord ordentligt samt att det inte är köldmediebrist. Upplever du fortfarande problem med din värmepump rekommenderar vi dig att kontakta ditt närmsta serviceombud.
Värmepumpen försöker inte att sänka temperaturen. Men den cirkulerar luften i huset och det kan ibland kännas som att det blåser kallt.
Mellan utomhus- och inomhusenheten får det max vara 15 meter. Om rörlängden överskrider 10 meter ska 20 g köldmedium per meter överskjutande rörlängd tillsättas.
För att värmen ska nå överallt är placeringen av luft/luftvärmepumpens innedel särskilt viktig. Det man vill åt är en så fri väg som möjligt för luften att spridas. I en svensk villa installeras därför luftvärmepumpen ofta i hallen. Den angränsar generellt till kök och vardagsrum och ibland även sovrum. Dessutom får man den eftertraktade kastlängden på luften. Ytterligare en fördel om huset har en övervåning är att trappan ofta finns i hallen.
Ventilationsluften tas normalt från tvätt, kök, WC, bad, klädkammare och sovrummet.
Frånluftsvärmepumparna är inte utrustade med en solslinga i tanken som en bergvärme eller en luft/vatten kan vara i vissa modeller. Det går att sätta solpaneler om man har en frånluftvärmepump, men att styra och kontrollera via värmepumpen går inte. Vill du kunna använda solpaneler behövs det en extern tank som är avsatt för detta. Kontakta din närmaste installatör för vidare hjälp.
Frånluft är den luften som lämnar ditt hus. Tilluft är den luften som kommer in i ditt hus och ersätter den utgångna frånluften.
En frånluftsvärmepump tar uteluft in via fönster- eller väggventiler och luften värms sedan upp av radiatorerna/golvvärmen. Uteluften kan även tas in via ett tilluftaggregat (ett tillbehör). Den begagnade 20 gradiga rumsluften leds via frånluftsventiler i kök och våtutrymmen till värmepumpen, värmen ur luften återvinns på ett effektivt sätt innan den lämnar huset.
De nya frånluftsvärmepumparna har elpatron upp till 9 kW respektive 13,5 kW. Gällande nybyggnation är det BBR-kraven (boverkets byggregler) som styr vilken effekt du får ha på elpatronen.
En uppsjö av äldre frånluftsvärmepumpar som har olika funktioner och användningsområden finns ute på marknaden idag. Kontakta din närmsta installatör för att få en bedömning av värmepumpen du har idag och vilken ny frånluftsvärmepump som blir den optimala ersättaren. Du kan även göra vår enkla guide för att få en indikation på vilken som kan passa.
Absolut! Luften i ditt hus kommer att bytas ut ca 12 ggr per dygn, vilket medför att du kommer få ett väl ventilerat hus med en frisk och sund inomhusmiljö.
Fläkthastigheten går inte att stänga av eller sänka utan ställs in på rätt hastighet vid luftinjusteringen i samband med installationen. Flöden regleras då i samtliga utrymmen. Boverkets regler bestämmer vilka flöden det ska vara på din frånluftsvärmepump.
Normalt intervall är varannan månad, men för att du som kund inte ska glömma detta moment, så har våra frånluftsvärmepumpar ett larm som säger till när det är dags för rengöring. När det är dags att byta/köpa nytt filter så är det till din närmsta installatör som du vänder dig till. Se gärna våra skötselrådsfilmer.
Den värmen som din värmepump utnyttjar är solenergi som är förnyelsebar. Att dina grannar har borrat ska därför inte påverka din värmepump. Det ska dock vara ett avstånd på minst 20 meter mellan ditt borrhål och grannens/grannarnas.
Ja, det behöver du ha. Ansökan sker till Miljö och Hälsa i din kommun. Detta är självklart något din installatör gärna hjälper dig med.
Vid rätt utförd dimensionering och förläggning av jordvärme blir påverkan på växtligheten minimal. Eventuellt kan blomningen försenas någon vecka på våren.
Det är marginellt, men sjö är det effektivaste. Dock är sjövärme svårt att få tillstånd till att få genomföra.
I många fall går det att använda sig av det befintliga borrhålet eller den befintliga jordslingan, dock kan det vara så att man behöver komplettera med ytterligare ett borrhål eller en jordslinga. Dagens värmepumpar är effektivare och kräver mer av värmekällan än vad de gamla gjorde. Under åren som gått kan även huset genomgått vissa förändringar, kanske har du byggt ut, renoverat eller skaffat pool. Återförsäljaren gör en ny dimensionering efter de nya förutsättningarna och ser om det behövs kompletteras med borrhål eller jordslinga.
Normal livslängd på en bergvärmepump är dryga 20 år. Variationer finns förstås åt båda hållen. Vi vet att det finns många värmepumpar installerade på 80-talet som fortfarande är i full drift och generar billig och miljövänlig uppvärmning.
För att få 5-års garanti på din fastighetsanläggning krävs det att någon av våra auktoriserade fastighetsombud driftsätter anläggningen samt att du följer serviceplanen som är service 2 till 4 veckor efter första värmesäsongen och 36 månader senare. För mer information kontakta din installatör/återförsäljare. Du kan även läsa mer om våra garantier här.
Till villa beror det på vilken modell du väljer, men de är utrustade med elpatroner i storlekar upp till 9 kW. Gällande nybyggnation är det BBR-kraven (boverkets byggregler) som styr vilken effekt du får ha inställd på elpatronen. På fastighetsvärmepumpar finns det elpatron upp till 42 kW. Om du vill veta storlek på en specifik modell hittar du det under fliken "teknisk fakta" på varje produktsida.
Pool och bergvärmepump fungerar bra tillsammans!
Det man bör tänka på är att anpassa borrhålet för att du nu eller senare skall installeras en pool-anläggning. Samma gäller om du har sjö- eller jordvärme.
En installatör hjälper dig gärna med dina frågor om installation/beräkning av pool.
Den ska vara 30% sprit och 70% vatten.
Nej, tyvärr fungerar det inte när du har en jordslinga. För att få naturkyla måste du ha ett borrhål.
Så länge din värmepump omfattas av garantitid ska du vända dig till din återförsäljare/installatör. När garantitiden löpt ut kontaktar du valfritt Bosch Service-ombud.
Det innebär att värmepumpen automatiskt anpassar driften efter din varmvattenförbrukning och skiftningar i utomhustemperaturen för att öka din besparing. Den jämna och exakta värmeproduktionen ger en mer energisnål drift, vilket även minskar slitaget på värmepumpens komponenter.
Värmepumpen ger givetvis ifrån sig ljud och ljudnivån skiljer mellan olika modeller och storlekar. Även placering och hustyp är faktorer som påverkar hur ljudet upplevs. På våra produktsidor hittar du ljuddata under fliken "teknisk fakta". Kontakta gärna en installatör, då ljudnivån är en av alla saker de är specialister på att besvara frågor kring.
COP eller verkningsgrad är ett värde som illustrerar förhållandet mellan tillförd och avgiven effekt under givna förhållanden. Enl.EN 14511.
Funderar du på att köpa värmepump rekommenderar vi dig att ta kontakt med någon av våra installatörer för att få en offert på fullständig installation och sparkalkyl. Det är helt kostnadsfritt. Du kan även lämna dina kontaktuppgifter här så kontaktar en återförsäljare dig inom kort. Anledningen till att det är svårt att säga exakt vad det kommer kosta beror på att förutsättningarna mellan olika hus är så stora. Det krävs helt enkelt en noggrann genomgång av just ditt behov och vilka möjligheter som finns hos dig.
Det finns en ROT-schablon du kan använda dig av hos Skatteverket. Du kan få rotavdrag på hela kostnaden vid installation av din värmepump (både material och arbete).
Här hittar du den installatör som finns närmast din bostad. När ni fått kontakt bokar ni en tid och de kommer hem till dig på ett kostnadsfritt besök för att se vilka förutsättningar som finns idag.
Du kan även fylla i dina kontaktuppgifter här så blir du kontaktad av en installatör för vidare hjälp med ditt värmepumpsköp.
Tryckvärdet som visas på manometer ska ligga mellan 1,0 och 2,0 bar. Den röda visaren är ofta ställd på 2 bar, vilket är en rekommendation. Den svarta visaren är det faktiska trycket.
Se hur man gör för att kontrollera trycket här.
Vid val av värmepump spelar många faktorer in. Husets storlek, planlösning, värmesystemet och din totala energiförbrukning etc. Att välja rätt är viktigt för att du ska känna dig nöjd och spara så mycket som möjligt. Boka ett kostnadsfritt hembesök med en installatör på din ort så hjälper de dig med den bästa lösningen för just ditt hus. Eller skicka in en offertförfrågan till oss så ser vi till att du blir kontaktad av en installatör.
Vår tjänst SmartGrid har tidigare bara funnits i vår äldre app Bosch EasyRemote, nu påbörjas utrullningen av uppdaterad funktion även i den nyare appen Bosch HomeComEasy. Läs mer här.
Tjänsten innebär att man kopplar upp värmepumpen mot den nordiska elbörsen och till viss del anpassar värmepumpens värmeproduktion efter det aktuella elpriset.
För att kunna använda SmartGrid-funktionaliteten måste värmepumpen kunna fjärrstyras via internet och man måste ha ett timprisbaserat elavtal.
De vanligaste elavtalstyperna idag är fast pris, månadsbaserat rörligt pris alternativt timdebitering. Men det är alltså enbart med ett elavtal med timdebitering som man kan nyttja tjänsten SmartGrid.
Det mest effektiva du kan göra för att minska din energikostnad är att sänka innetemperaturen.
Du minskar energiförbrukningen för varje grad som du sänker temperaturen. Under vinterhalvåret sparar du ungefär 5% av elen som används till uppvärmning för varje grad som du sänker.
Vi listar fler energibesparingstips på den här sidan och förklarar vad du bör, och inte bör göra.
Ja, pumpen har tidsstyrning. Du gör det enkelt i värmepumpens meny. Ladda hem en enkel guide.
Ja, pumpen har tidsstyrning. Du gör det enkelt i värmepumpens meny. Ladda hem en enkel guide.
Ja, pumparna har tidsstyrning. Du gör det enkelt i värmepumpens meny. Ladda hem en enkel guide.
Ja, pumparna har tidsstyrning. Du gör det enkelt i värmepumpens meny. Ladda hem en enkel guide.
Ja, pumparna har tidsstyrning. Du gör det enkelt i värmepumpens meny. Ladda hem en enkel guide.
Ja, pumparna har tidsstyrning. Du gör det enkelt i värmepumpens meny. Ladda hem en enkel guide.
Reglercentralen till dessa pumpar saknar tidsstyrning.
Tidsstyrning måste i detta fall genomföras av en tredjepartslösning.
Blockering av varmvatten går att göra mellan valt tidsintervall under Varmvatten -> Mer -> VV-spärr.
Ja, pumpen har tidsstyrning. Du gör det enkelt i värmepumpens meny. Ladda hem en enkel guide.
Det beror på vilka villkor som gällde när du köpte din värmepump. För att få information angående din garanti, ta kontakt med din återförsäljare. De kollar upp vad som gäller för din värmepump samt skickar ut dokument på hur du går tillväga, beroende på status. För mer information gällande försäkring kan du kontakta vårt försäkringsbolag Arctic på deras hemsida www.arctic.se/kundservice.
Om din återförsäljare avvecklar sin verksamhet, går i konkurs eller på annat sätt inte längre finns kvar har du ändock kvar tryggheten från din produktgaranti. Är din pump inom garantitiden följer du serviceprogrammet enligt villkoren som vanligt, men behöver ta hjälp via en annan återförsäljare på din ort. Tjänsten, alltså arbetet eller annan service/installation som återförsäljaren utfört, omfattas dock som regel inte av produktgarantin. För att hitta rätt kontakt avseende serviceprogram eller andra frågor som rör din anläggning, är det enklaste sättet att vända sig mot närmaste installatör.
Om du går i värmepumpsköpartankar rekommenderar vi dig att ta kontakt med en installatör nära dig, alternativt fylla i formuläret här, så blir du kontaktad så snart som möjligt.
Installatören tar kostnadsfritt fram offert och sparkalkyl på den bästa värmelösningen för dig och ditt hus.
Vill du ha en liten indikation på vad det kan kosta hittar du uppskattade priser här. Anledningen till att det är svårt att säga exakt vad det kommer kosta beror på att förutsättningarna mellan olika hus är så stora. Det krävs helt enkelt en noggrann genomgång av just ditt behov och vilka möjligheter som finns hos dig.
För att den sexåriga fabriksgarantin ska gälla ska värmepumpsanläggningen servas enligt Bosch serviceprogram, år 3 och år 5*. Om servicen uteblir så upphör garantin att gälla efter 3 år. Mer kan du läsa här.
*Servicekravet år 5 utgår för luft/luftvärmepumpar.
Därefter rekommenderas regelbunden service.
Kolla in våra inspelade skötselråd.
Luft/vattenvärmepump
På värmepumpens innedel: Om du har en innedel med inbyggd varmvattenberedare hittar du numret på ovansidan och om du istället har ett styrskåp hittar du det på undersidan.
På värmepumpens utedel: Serienumret hittar du på baksidan.
Bergvärmepump
På ovansidan av värmepumpen. På vissa modeller sitter etiketten innanför frontplåten.
Frånluftsvärmepump
På ovansidan av värmepumpen.
Luft/luftvärmepump
Innedel: Oftast på undersidan, vissa äldre pumpar kan ha etikett på sidan.
Utedel: På baksidan.
Exempel-serienummer: S/N 3730-787-000001-7736701470
Om något inte är som det ska med värmepumpen kommer det visas en larmkod i displayen. Vi har listat vanligt förekommande larm som du kan söka upp här. Antingen är det något du enkelt kan åtgärda själv eller något som kräver hjälp från ett serviceombud.